Hulp bij gokverslaving

Hou je wel van gokken? Maar wil je ook volgens de Koran leven? Dan kan dat weleens moeilijk te combineren zijn. Voor moslims is gokken een grijs gebied, maar net als in alle geloven wordt een gokverslaving als zonde beschouwd. Ben jij bang dat het gokken bij jou uit de hand aan het lopen is? Dan zou het kunnen dat je hulp bij gokverslaving nodig hebt.

Wat zegt de koran over gokken?

In de Koran komen verschillende verwijzingen voor naar gokken. In Soera 2:219 wordt benoemd dat volgens Mohammed er in het drinken van alcohol en het spelen van kansspelen een bepaalde zonde schuilt. Hij benoemd ook dat beiden een bepaald nut met zich meebrengen. Daarnaast wordt er aangegeven dat je geld uit kan geven aan gokken als je dit geld niet nodig hebt. De volgende verwijzing naar gokken uit de Koran staat in de Soera 5:90 en 5:91. Hier wordt benoemd dat je als moslim niet mag worden afgehouden van het gebed door gokken.

Je kunt dus interpreteren uit de Koran dat gokken is toegestaan mits het niet de overhand krijgt. Daarnaast moet je de verplichtingen als moslim zoals bidden kunnen blijven uitvoeren. Tenslotte moet je alleen gokken met geld wat je niet nodig hebt. 

Risico’s van een gokverslaving

Bij een verslaving voor gokken kom je steeds dieper in een neerwaartse spiraal. Als je verlies draait probeer je dit te compenseren door te blijven spelen. Het risico hierbij is dat je steeds meer geld zult gaan verliezen waardoor je in de schulden kunt komen. Ook kun je als gokverslaafde eerder geneigd zijn naar crimineel gedrag en andere zonden die in de islam verboden zijn. Tenslotte heb je een grotere kans op depressie omdat het moeilijk is uit de negatieve spiraal te komen. 

Heb je een gokverslaving?

Om uit te vinden of je een gokverslaving hebt moet jezelf een paar vragen stellen.

  1. Is gokken altijd in jouw gedachten en speel je langer door dan je eigenlijk van plan was?
  2. Zet je steeds meer geld in om te proberen het verlies te compenseren?
  3. Heb je financiële problemen door het gokken?
  4. Lieg je tegen mensen die dicht bij je staan over jouw problemen? 

Heb je op alle vragen ja geantwoord dan is de kans groot dat je gokverslaafde bent. Bij de islam is familie erg belangrijk. Als je financiële problemen ervoor zorgen dat je jouw familie niet meer kunt onderhouden dan leef je niet meer volgens de koran.Ook liegen tegen je familie wordt als moslim afgekeurd. Klinkt dit bekend? Dan is het een goed moment om op zoek te gaan naar hulp bij een gokverslaving.

Behandeling 

Als je eenmaal de stap hebt gezet om hulp bij gokverslaving te zoeken dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een gokverslaving kan erg hardnekkig zijn en wordt behandeld net als andere verslavingen. Ondersteuning bij een gokverslaving kan bestaan uit therapie en/of medicijnen.

Ondersteuning bij verslaving door middel van therapie

Een van de meest voorkomende ondersteuningen voor verslaving is therapie. Dit kan bijvoorbeeld zijn in motiverende gespreksvoering. Met een behandelaar wordt jouw gokgedrag geanalyseerd en ga je samen in gesprek over de voor en nadelen van het gokken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan hoe je de controle terug kunt krijgen over je beslissingen. Motiverende gespreksvoering is een geschikte therapie als je meer inzicht wilt krijgen in jouw gokgedrag.

Daarnaast zijn er nog behandelingen zoals zelfhulpgroepen. Zelfhulpgroepen geven je de kans om met lotgenoten te praten. Vaak is er de mogelijkheid om anoniem mee te doen aan deze zelfhulpgroepen. 

Ondersteuning bij verslaving door middel van medicijnen

Helaas bestaan er geen medicijnen die een verslaving voor gokken kunnen oplossen. Medicijnen kunnen wel een fijne hulp zijn naast je behandeling. Voor een gokverslaving zijn er 2 soorten medicijnen die voorgeschreven kunnen worden. Het doel hiervan is de drang naar gokken verminderen en eventueel depressieve gevoelens afzwakken. 

Wie vraag je om hulp?

Er zijn verschillende partijen die assistentie voor gokverslaving kunnen bieden. Zo kun je terecht bij de huisarts, de reguliere verslavingszorg en commerciële organisaties. Daarnaast is er nog de optie om zelf vanuit huis hulp te zoeken online of via de telefoon. 

Hulp van de huisarts

Een van de meest voor de hand liggende opties is de huisarts. Een huisarts heeft een beroepsgeheim waardoor je familie niks hoeft te weten mocht je dit niet willen. In de moslimcultuur wordt privacy op prijs gesteld daarom kan de huisarts een goede optie zijn. Indien de huisarts het nodig vindt kan hij je doorsturen naar een instelling die assistentie biedt voor een gokverslaving.

Hulp van de reguliere verslavingszorg

Daarnaast heb je de reguliere instellingen voor verslavingszorg. Deze instellingen geven ondersteuning en advies aan mensen die een verslavingen hebben voor gokken, drugs, alcohol en medicijnen. De eerste stap is je aanmelden, hierna zal er een intakegesprek zal plaatsvinden. Na het intakegesprek gaat de hulpverlener kijken welke hulp het beste past bij jouw verslaving. Aan de hand van meerdere gesprekken wordt er een plan opgesteld en dan beginnen de behandelingen. Deze instellingen werken vaak met wachttijden.

Hulp van commerciële organisaties

Ook zijn er nog andere organisaties zoals particuliere organisaties. Vaak zijn dit commerciële organisaties. Het voordeel van hulp zoeken bij deze organisaties is dat er geen wachtlijsten zijn. Hierdoor kun je direct geholpen worden als de nood hoog is. Een nadeel van particuliere organisaties zijn de hoge kosten. Het is verstandig om van te voren te kijken of de behandeling vergoed wordt door je zorgverzekeraar.

Hulp vanuit huis

Tenslotte kun je ook nog ondersteuning voor je gokverslaving zoeken op het internet of via de telefoon. Er zijn verschillende websites waar je online kunt chatten met een hulpverlener over jouw gokproblemen. Praat je liever over de telefoon dan zijn er genoeg hulplijnen die je kunt bellen. Ondersteuning zoeken via de telefoon of internet is een goede manier als je anoniem wilt blijven en je geen vergevorderde gokverslaving hebt. Voor moslims is dit een goede optie door de anonimiteit en vrijblijvendheid.

disclaimer
€250 + 0 FS